039 / 2010

Museo Pedro Mercedes

Our proposal puts forward a clear position, highlighting the empty space between the significant elements and the reduction of contemporary elements and project materials as a form of continuous dialogue between past and present.


AWARDS:

FIRST PRIZE architecture competition. Spain, 2010

EXHIBITED:

Aguirre Cultural Centre in Cuenca (Spain, 2010)

CREDITS:

PHASE: works on site expected 2015

SITE: Cuenca, Spain

CLIENT: Cuenca City Council

GROSS FLOOR AREA: 1.129 m2

BUDGET: 976.829,03 euros

TEAM:

ARCHITECTS: Ana Ábalos, Pablo Llopis


“it is like unearthing the body of an ancient vessel, using your imagination and dreams…” Pedro Mercedes

The rehabilitation of the Pedro Mercedes Pottery revolves around unearthing the original aspects (living area, workshop and Moorish oven) recognising their value and symbolic charge, with the architectural proposal centred on the emptiness that unites them.
This emptiness and space that dilutes and contracts, is the nucleus of the recovery project, and it is the clarity of the limits of its boundaries, the accuracy of its definition, that really gives it power. This emptiness centres on a light volume that glides between the walls of the pottery, generating a continuous interior space that connects the different levels of the complex.
This linking of spaces allows not only the creation of museum like route but also the interaction of the habitual users of the centre, the artists, with the visitors to the museum, transforming the visit into a live experience.
Our proposal puts forward a clear position, highlighting the empty space between the significant elements and the reduction of contemporary elements and project materials as a form of continuous dialogue between past and present.