033 / 2008

Can feliç nursery school

The design of Can Feliç explores the concepts of the one and the multiple, the same and the different, as a way to go deeper in the understanding of the human relationships that are established between the individual and society.


AWARDS:

Prefinalist in XI Spanish Biennial of Architecture and Urbanism 2011

PUBLISHED:

C3, nº 343. “My School, My City” (Korea, 2013)

Temas de arquitectura nº7. School Architecture (Spain, 2012)

Arq_CS. Recent architecture in Castellón 00/10 (Spain, 2012)

 XI BEAU Catalogue. The next, the necessary (Spain, 2011)

CREDITS:

PHASE: completed, 2009

SITE: Benicassim, Spain

CLIENT: Benicàssim Town Council

GROSS FLOOR AREA: 2340 m2

BUDGET: 1.091.478,13 euros

TEAM:

ARCHITECTS: Ana Ábalos, Enrique Fernández-Vivancos, Pablo Llopis

CT ENGINEERS: Rafael Duet Redón, Miguel Monteagudo Cuevas

ST ENGINEERS: David Gallardo Llopis

SV ENGINEERS: VALNU Servicios de Ingeniería

MURAL PAINTINGS: Victoria Scotti

CONTRACTOR: Construcciones PIAF, S.L

PHOTOGRAPHS: Jose María Cutillas


Each group of eight children form a small family and to each one is assigned an independent place, a home. All are equal and at the same time are different according to their position relative to the sun, the view and the relationship with their neighbours. Together they form a community that gathers around the central space has continuity in a grove of trees where the units are sheltered, a courtyard house in the woods. The grove grows and merges with the urban space forming a publicly accessible garden overlooking the Desierto de las Palmas, the fundamental landscape of the common identity of Benicàssim. Can Feliç – a courtyard house in the forest in the countryside of Benicàssim.